فهرست مطالب

نشریه پژوهش انحرافات و مسائل اجتماعی
سال سوم شماره 3 (پیاپی 5، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پروانه دانش، محمدجواد زاهدی مازندرانی، نازنین خوش سیما صفحات 1-30

    دیدگاه عمومی نسبت به خشونت خانوادگی، معمولا خشونت توسط مردان علیه زنان یا سایر اعضای خانواده است اما گزارش ها در این زمینه مبین آن است که گاه مردان قربانی خشونت زنان می شوند. هدف اصلی این پژوهش تبیین جامعه شناختی خشونت زنان علیه مردان است. این پژوهش به شکل کیفی انجام شده و با روش گرندد تیوری داده ها مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه مورد مطالعه شامل مردان متاهل خشونت دیده شهر تهران است. شیوه انتخاب نمونه ها هدفمند بوده و حجم نمونه نیز طی پژوهش پس از مصاحبه دهم به اشباع رسید. تحلیل ها به وسیله سه نوع کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی انجام شده است. یافته های تحقیق عبارت اند از: شرایط زمینه ای اثرگذار بر خشونت زنان علیه مردان شامل: 1- مسایل فرهنگی، 2- مسایل اجتماعی، 3- مسایل مالی، 4- شرایط شغلی و سازمانی، 5- مشکلات روحی و روانی در خانواده، 6- سابقه اعتیاد در خانواده، 7- آشنایی با مهارت های زندگی؛ عوامل مداخله گر اثرگذار بر راهبرد خشونت زنان علیه مردان شامل: 1- تفاوت شخصیتی، 2- تفاوت فرهنگی، 3- تفاوت سنی، 4- تفاوت مسایل مالی، 5- تفاوت در نوع نیاز، 6- باورهای زناشویی، 7- باورهای جنسیتی؛ شرایط علی اثرگذار بر خشونت زنان علیه مردان شامل: 1- روابط گسسته، 2- روابط درهم تنیده، 3- تجربیات نامناسب خانوادگی، 4- عوامل شغلی- سازمانی، 5- مشکلات ارتباطی در شغل، 6- عوامل اجتماعی، 7- عوامل فرهنگی؛ راهبردهای کنش و کنش متقابل عبارت اند از: 1- رفتارهای ارتباطی ناسالم 2-الگوی تعاملی تلافی جویانه 3- کمبود عشق و صمیمیت؛ پیامدها عبارت اند از: 1-آسیب های روانی 2- قدرت نداشتن مرد در خانواده 3- جدایی 4- رفتارهای پرخطر 5- آسیب دیدن فرزندان 6- تضعیف بنیان خانواده 7- نداشتن مدیریت مالی خانوار؛ نتایج تحقیق نشان دهنده وجود خشونت علیه مردان در خانواده است و تبعات این نوع از خشونت باعث تضعیف نهاد خانواده می شود.

    کلیدواژگان: خشونت، خشونت زنان، خشونت علیه مردان
  • معصومه مطلق، مهدیه قریشی صفحات 31-69

    هدف این پژوهش، مطالعه و تحلیل جامعه شناختی پدیده همباشی در شهر تهران است. در سال های اخیر نهاد خانواده، تغییرات زیادی را تجربه کرده است؛ از آن جمله می توان به همباشی به عنوان سبک نوظهور زندگی مشترک پرداخت. با توجه به ماهیت و موضوع تحقیق و به منظور بررسی دقیق داده ها از رویکرد کیفی استفاده شده است و با به کارگیری روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی و رسیدن به معیار اشباع نظری 60 نفر از افرادی که در منطقه 17 تهران تجربه همباشی داشته اند، برای گردآوری اطلاعات مورد مطالعه قرار گرفته اند. همچنین برای تحلیل اطلاعات از روش نظریه زمینه ای استفاده شده است. در مدل پارادایمی پژوهش، شرایط علی و مداخله گر پدیده زمینه راهبرد و پیامد ها تحلیل شده است. عوامل موثر در پدیده همباشی را می توان در سه مقوله طبقه بندی کرد. طبق نتیجه این پژوهش عوامل اقتصادی (بیکاری و نداشتن امنیت شغلی، هزینه های ازدواج و...)، عوامل حقوقی و قانونی (مسیولیت در ازدواج و ناعادلانه بودن قرارداد ازدواج و مهریه سنگین و ضمانت اجرای حقوقی) و عوامل اجتماعی (تغییرات اجتماعی: تعارض های نسلی، ناهنجار های جنسی و افزایش تضاد در سطح جامعه و...)، بیشترین تاثیر را در پدیده همباشی دارند.

    کلیدواژگان: همباشی، خانواده، مدرنیسم، گسست نسلی و نظریه زمینه ای
  • محمدجواد چیت ساز صفحات 71-99

    انقلاب جنسی اواخر دهه 1960به تغییر گفتمان جنسی و تغییر اساسی در نگرش ها، اخلاق و رفتار جنسی در بسیاری از کشورهای غربی منجر شد. یکی از مهم ترین پیامدهای آن گسترش روابط جنسی پیش از ازدواج در این کشورها بوده است. این الگوی روابط جنسی پیش از ازدواج به تدریج نقاط دیگر جهان را نیز فراگرفت. این دگرگونی از رابطه جنسی اسطوره زدایی کرد و علاوه بر افزایش سن ازدواج، زمینه های پیدایی همباشی را به وجود آورد. ایران اسلامی نیز از تحولات در امان نمانده است و نزدیک دو دهه است که زمزمه هایی از رواج این الگوی ازدواج در ایران شنیده می شود و پژوهش هایی را که عمدتا به روش کیفی انجام شده است، برانگیخته است. این مطالعه قصد دارد با ترکیب یافته های این پژوهش ها به درک بهتر این پدیده و ارایه تصویری کلی از وضعیت همباشی در ایران اقدام کند. این مطالعه با روش فراترکیب انجام شده است. جست وجو در مهم ترین پایگاه های اطلاعات فارسی با کلیدواژه همباشی، هم خانگی، هم بالینی و ازدواج سفید در محدوده زمانی بین سال های1380 الی 1400 انجام شد. از مجموع مقالات به دست آمده نهایتا 14 مقاله با توجه به معیارهای ورود و خروج تحقیقات انتخاب شد. همباشی در ایران در میان طبقات متوسط شهری، گروه های سنی جوان و تحصیل کردگان دانشگاهی رواج یافته است. تجربیات جهانی از روند افزایشی آن حکایت دارد. در ایران اسلامی به دلیل غیرقانونی بودن و مجازات شدید در صورت افشای آن، از میزان آن اطلاعی در دست نیست ولی بررسی داده های نگرش سنجی حاصل از پیمایش های ملی در دهه نود نشان از افزایش موافقت با این پدیده در سطح نگرشی دارد. در تحلیل این پدیده بایستی به سنخ های متفاوت همباشی توجه کرد. حداقل با دو سنخ از همباشی در ایران روبه رو هستیم؛ سنخ اول بیشتر در قالب یک نوع الگوی روابط پیش از ازدواج قابل طبقه بندی است و سنخ دوم همباشی به عنوان بدیل ازدواج محسوب می شود.

    کلیدواژگان: همباشی، هم خانگی، هم بالینی، ازدواج سفید
  • ولی الله رستمعلی زاده، رضا نوبخت صفحات 101-134

    نقش نابرابری های منطقه ای و فضایی در مهاجرت از مناطق مرزی کشور کمتر مورد توجه قرار گرفته است. در صورتیکه مناطق مرزی ایران دارای اهمیتی استراتژیک از جنبه های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی هستند و بی توجهی به این مناطق می تواند پیامدهای جبران ناپذیری به همراه داشته باشد. این مقاله به دنبال بررسی این موضوع است که مناطق مرزی ایران به لحاظ نابرابری های فضایی در چه وضعیتی قرار دارند و این نابرابری ها چه تاثیری بر مهاجرت از این مناطق دارند. برای سنجش نابرابری فضایی در بین شهرستان های مرزی از آمار سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 1395، سالنامه های آماری استان ها در سال 1395 و داده های سازمان هواشناسی در دوره 1395-1390 استفاده شده است. برای وزن دهی و ترکیب مولفه ها و ساخت شاخص نابرابری از روش تحلیل عاملی استفاده شده است.برای پهنه بندی و سطح بندی شهرستان ها از نرم افزار ArcPro و برای تحلیل رابطه بین نابرابری و مهاجرت، از روش آماری GWR استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که نابرابری در شهرستان های شرق و جنوب شرقی در مقایسه با دیگر نقاط بیشتر است. همچنین، 66 درصد از شهرستان های مرزی دارای موازنه مهاجرتی منفی در دوره 1395-1390هستند. بر اساس مدل رگرسیون فضایی وزنی، 67 درصد از تغییرات متغیر خالص مهاجرت به وسیله متغیرهای مستقل تبیین شده و همچنین بر اساس مقدار میانگین ارایه شده، عامل های ساختار جمعیت و اقتصادی بیشترین اثرگذاری را بر خالص مهاجرت در شهرستان های مرزی دارند. بنابراین، نابرابری در شهرستان های مرزی یک عامل مهم در میزان خالص مهاجرت است و عوامل مختلف اجتماعی، اقتصادی، جمعیتی و محیطی اثر متفاوتی بر هر کدام از شهرستان ها دارند.

    کلیدواژگان: نابرابری منطقه ای، نابرابری فضایی، مناطق مرزی، مهاجرت، مهاجرت داخلی
  • امیر حاجی علی عسگری، ثریا احمدی، پروانه پیشنمازی صفحات 135-167

    رسانه ها در شکل دهی به افکار، عقاید، ارزش ها، فرهنگ و آگاهی ها، نقش بسزایی دارند. امروزه با به کارگیری هوشمندانه از رسانه ها می توان به معرفی آسیب های اجتماعی، پیشگیری و مقابله با آنها پرداخت. اعتیاد از جمله رایج ترین آسیب های اجتماعی است که گریبانگیر کشور ماست. بنابراین پیشگیری از اعتیاد می تواند نقش مهمی در کاهش آسیب های اجتماعی داشته باشد. رسانه ملی بنا بر مسیولیت اجتماعی خود همواره در پی مقابله و مبارزه با آسیب های اجتماعی و از جمله اعتیاد بوده و هست. مستند «شوک» از جمله برنامه هایی بود که در راستای مقابله با اعتیاد از شبکه سوم سیما تولید و پخش شد. تحقیق حاضر با هدف تحلیل عملکرد مستند شوک انجام شد. چارچوب نظری این تحقیق مبتنی بر نظریه های برجسته سازی، چارچوب سازی و الگوی ارتقای سلامت «تانهیل»، نظریه جرم انگاری و جرم زدایی اعتیاد است. روش تحقیق، تحلیل محتوای کمی و ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه معکوس است و جامعه نمونه به صورت هدفمند، هشت برنامه در بازه زمانی هجده ماهه از ابتدای سال 96 تا شهریور سال 97 بوده است. یافته ها نشان می دهد که نوع نگرش به اعتیاد، عمدتا بیمارانگارانه و رویکرد برنامه بر پیشگیری اولیه تاکید دارد. در نحوه الگودهی درباره پیشگیری از اعتیاد، معرفی عوامل خطر و مواد مخدر صنعتی بیشتر مورد توجه بوده است. همچنین طبق نتایج این تحقیق، دوستان و انگیزه های درمانی از عوامل گرایش به اعتیاد بودند.

    کلیدواژگان: اعتیاد، شیوه های پیشگیری، رسانه، مستند شوک، ارتقای سلامت
  • ستار پروین صفحات 169-193

    مسیله زباله گردی امروزه در کشور ایران به یکی از پدیده ها و مسایل جدی بدل شده است، به شکلی که در همه شهرها و کلان شهرهای کشور نمود دارد. زباله گردی دارای ابعاد زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی است و توجه به این ابعاد نیازمند پژوهش های علمی است. پژوهش حاضر تلاش دارد تا مسایل زندگی زباله گردها را در شهر تهران با رویکرد تفسیری روایت کند. نگاه نظری پژوهش مبتنی بر رویکرد انتقادی و استفاده از مفهوم «هوموساکر» آگامبن است. روش پژوهش بر اساس روش کیفی بنیادی و استفاده از فنون مصاحبه نیمه ساختاریافته و مشاهده است. از تحلیل مضمون برای تحلیل داده ها بهره گرفته شده است. جامعه مورد مطالعه شامل زباله گردها و تمام افراد مطلع مرتبط با زباله گردی است. یافته های پژوهش نشان می دهد که زباله گردها با مشکلات بسیاری مانند تغذیه، خواب، اعتیاد و... مواجه اند و روابط کاری نابرابری با پیمانکاران دارند. شغل زباله گردی به گونه ای است که با سایر مسایل اجتماعی شهر مانند نابرابری های اجتماعی و مصرف شهری، کار کودک و سیاه چاله های پسماندهای شهری پیوند دارد. زباله گردهای شهری به مانند سایر گروه های اجتماعی آسیب دیده و به حاشیه رانده شده، نمود مفهوم هوموساکرهای شهری هستند. اینگونه افراد در شمول حمایت های رسمی قرار نمی گیرند.

    کلیدواژگان: زباله گردی، هوموساکر، آسیب شناسی اجتماعی، روش کیفی و تهران
|
  • Parvaneh Danesh, mohamadjavad zahedi mazandarani, nazanin khosh sima Pages 1-30

    The general view of family violence is usually referred to violence by men against women or other family members, but reports in this field show that sometimes men are victimized by women's violence. The main objective of this research is the sociological explanation of women's violence against men. This research was conducted in a qualitative method and data was analyzed with the method of ground theory. The sample includes married men who have experienced violence in Tehran. The method of selecting the samples was purposeful and the sample volume reached saturation during the research after the 10th interview. The analyzes were done by three types of open coding, central coding and selective coding. The findings of the research include: background conditions affecting women's violence against men, including: 1- cultural issues, 2- social issues, 3- financial issues, 4- occupational and organizational conditions, 5- mental and psychological problems in the family, 6- history of addiction. In the family, 7- Knowledge of life skills; Intervening factors affecting the strategy of women's violence against men include: 1- personality difference, 2- cultural difference, 3- age difference, 4- difference in financial issues, 5- difference in the type of need, 6- marital beliefs, 7- gender beliefs; Causal conditions affecting women's violence against men include: 1- broken relationships, 2- intertwined relationships, 3- inappropriate family experiences, 4- occupational-organizational factors, 5- communication problems at work, 6- social factors, 7- cultural factors; Action and interaction strategies are: 1- Unhealthy communication behaviors 2- Retaliatory interaction pattern 3- Lack of love and intimacy; The consequences are: 1- Psychological injuries 2- The lack of power of the man in the family 3- Separation 4- Risky behaviors 5- Damage to the children 6- Weakening of the family foundation 7- Lack of household financial management; The research results show the existence of violence against men in the family and the consequences of this type of violence weaken the family institution.

    Keywords: violence, women's violence, violence against men
  • Masoumeh Motlaq, mahdieh ghoreishi Pages 31-69

    The purpose of this research is the sociologically study of cohabitation phenomenon in Tehran city. In recent years, family institution has experienced many changes which one of them is known cohabitation as a new emerging style of common life. According to nature and subject qualitative research is considered and a purposeful method of sampling and snowball sampling are applied for achieving to theoretical saturation; therefore, in this research 60 person of that experienced cohabitation in 17th Area of Tehran were interviewed. The analyzing of data is based on grounded theory method. The impact factors in the phenomenon of cohabitation can be classified in three categories. The findings show that the following factors have the most impact, including; economic factors (unemployment, lack of job security, costs of marriage) legal factors (the responsibility of marriage, unfair contract between partners and so on) social factors (social changes, generation oppositions, sexual abnormalities and the increasing of conflicts in the society).

    Keywords: cohabitation, family, modernization, generation discontinuity, grounded theory
  • Mohammadjavad Chitsaz Pages 71-99

    The sexual revolution of the late 1960s led to a change in sexual discourse and a fundamental change in sexual attitudes, ethics and behavior in many western countries. One of the most important consequences has been the expansion of premarital sexual relations in these countries. This pattern of premarital sexual relations gradually spread to other parts of the world. This transformation demythologized sexual relations and, in addition to increasing the age of marriage, created the grounds for the emergence of cohabitation. Islamic Iran has not been spared from these changes and nearly in the two decades, there have been whispers of the prevalence of this marriage model in Iran that result provoked researches with qualitative method in general. The present article aimed to better understand this phenomenon and illustrate a general picture of cohabitation status in Iran by combining the studies with qualitative method. Ultra-combination method applied in this study. In most important Persian database during years 2001-2021 limit searched key words cohabitation, housemate, coexistence, and white marriage. Out of collection of articles, only 14 papers were found that matched to entrance criterion. Cohabitation in Iran popularized among urban middle classes, young age groups and university graduates. World experiences indicates increase the phenomenon. Due to illegal and severe punishment in Iran,, there is not information about of its amount; But survey attitude data obtained by national survey in 2011th decade indicate there is an increase compliance with phenomenon at the attitude level. In the analysis of this phenomenon, it is necessary to pay attention to different types of coexistence. We are faced with at least two types of cohabitation; first type can be classified mostly in the form of a type of premarital relationship model, and in the second type, cohabitation is considered as an alternative to marriage.

    Keywords: Cohabitation, housemate, coexistence, white marriage
  • Valiollah Rostamalizadeh, Reza Nobakht Pages 101-134

    The role of regional and spatial inequalities, especially the role of inequalities in the border areas of the country, has been given less attention in the issue of migration. Although Iran's border areas have strategic importance from economic, social, and political aspects, and Ignoring paying less attention to these areas can have irreparable consequences in various sectors. This research aims to investigate the situation of Iran's border regions in terms of spatial inequalities and what effect these inequalities have on migration from these regions. In order to measure the spatial inequality among the border counties, the data of the general population and housing census of 2016 and other related findings have been used. Factor analysis has been used to weight and combine indicators and create spatial inequality. Arc Pro software was used for zoning and stratification of counties based on the dimensions of inequality and migration, and GWR statistical method was used to analyze the relationship between inequality and migration. The results show that inequality is higher in the eastern and southeastern counties compared to other places. Also, 66% of Iran's border counties have a negative migration balance. The geographically weighted regression model shows that 67% of the changes in the net migration variable are explained by independent variables, and based on the average value presented, the population structure factor and the economic factor have the greatest effect on the net migration in border counties. Also, the effectiveness of factors for migration is different in different regions of the country.

    Keywords: Regional inequality, spatial inequality, border regions, migration, internal migration
  • amir Hajiali asgari, soraya ahmadi, parnaneh Pishnamazi Pages 135-167

    Media has been a significant role to shape the thoughts, beliefs, values, culture and awareness. Today with the intelligent use of media, it is possible to introduce social issues, prevent and confrontation. Addiction is one of the most common social issues that trouble our country. Therefore, addiction prevention can play an important role in reducing social harm. According to its social responsibility, the national media has always sought to confront and fight against social harms, including addiction. The documentary "Shock" was among the programs that were produced and broadcasted on the third channel of national TV in order to deal with addiction. The present research was conducted with the aim of analyzing the performance of Shock documentary. The theoretical framework of this theory was based on theories of social responsibility, framing and Tannehill's health model. The research method, quantitative content analysis and data collection tools were reverse questionnaire. 8 programs in the period of 18 months from the beginning of 2019 to September of 2019 were selected purposely. The findings show: the type of attitude towards addiction is mainly patient-oriented and the approach of the program emphasizes primary prevention. The way of modeling about the prevention of addiction, introduction of risk factors, and industrial drugs have received more attention. Also, according to the results of this research, friends and therapeutic motivations were among the factors of tendency towards addiction.

    Keywords: Addiction, prevent addiction methods, media, shock documentary
  • Sattar Parvin Pages 169-193

    Nowadays, the problem of garbage collection in Iran has become one of the serious phenomenon and problems in the form that it is manifested in all the cities and metropolises of the country. The problem of garbage collection possesses environmental, economic and social dimensions. The present study tries to narrate the life issues of garbage pickers in Tehran using an interpretive approach. The theoretical view of the research is based on a critical approach and the use of Agamben's Homosacer concept. The research method is based on the fundamental qualitative method and the use of semi-structured interview and observation techniques. Thematic analysis is used to analyze the data. The findings of the research show that garbage pickers face with many problems such as nutrition, sleep, addiction, etc. and they have unequal working relationships with contractors. Garbage pickers are mostly men, immigrants, low-educated or illiterate and live in different places such as streets, worker accommodation centers, outskirts of cities and with their families. Garbage picking as a job is related to other social problems of the city like social inequalities urban consumption, child labor and black holes of urban waste. Urban garbage collectors, like other damaged and marginalized social groups, are the concept of urban homosuckers. Such people are not included in official support.

    Keywords: waste picking, Homosacer, Social Pathology, Qualitative Method, Tehran